utorak, 15. lipnja 2010.

Zagorska nošnja prema usmenoj predaji Lisekovih

Glas Slavonije (objavljeno: 2.10.2009)

BELJEVINA - Kada je u svibnju ove godine osnovan KUD “Zagorci” Beljevina, samo je mali broj članova vjerovao da će premijerni nastup imati šest mjeseci poslije. Naime, prvi koncert članovi KUD-a “Zagorci” održat će 7. studenoga uoči proslave blagdana sv. Martina, zaštitnika mjesta Beljevina. Toga će se dana ujedno prigodnim programom obilježiti i 90 godina od doseljenja Zagoraca u Beljevinu, selo u općini Đurđenovac i najpoznatiju zagorsku enklavu u našičkom kraju. Kako bi što spremnije dočekali svoj prvi javni nastup pred domaćom publikom, članovi folklorne sekcije vježbaju svakog utorka i petka u Vatrogasnom domu, uživajući u zagorskim pjesmama i plesu.


- Folklorna sekcija ima 28 članova, od trinaest do pedeset godina. Vesele se prvom nastupu, iako polovinom listopada gostujemo u susjednim Zdencima, i to će nam dobro doći za razbijanje prve treme - najavila je predsjednica KUD-a "Zagorci" Adrijana Ilišin. U Društvu, osim folklorne sekcije, djeluju i tamburaši. U punom zamahu je i opremanje članova nošnjama, koje šije članica Ružica Sambol.

- Gotovo je šest ženskih te dvije muške nošnje, a koje su sašivene prema usmenoj predaji bračnog para Lisek, koji su ispričali kako je nekada izgledala beljevačka narodna nošnja. Naime, 1964. godine je osnovano Pjevačko društvo, iz kojeg je nastala i folklorna sekcija, međutim, kratko su djelovali - rekla je Ilišin. Dodala je kako se Društvo suočava s novčanim problemima. Članarina, dobrovoljni prilozi i donacije još uvijek nisu dovoljni za sve potrebe. Kako bi nabavili novac za nošnje, te čizme i cipele, KUD će poslati zamolbe Općini Đurđenovac i poduzetnicima. S. Fridl

Nema komentara:

Objavi komentar